Mediáció

Mediáció

Életek

2015. április 24. - dr. Vargha Klári

Tapasztalatom szerint többnyire a hölgyek azok, akik egy párkapcsolati problémát észrevesznek és megoldani szeretnének. Olyan ez, mint a vásárlás, a háztartások többségében a nők azok, akik eldöntik, mire is lesz szükség, mit érdemes megvenni. Ez valószínűleg összefügg azzal, hogy Ők a család motorjai. A férfiak, főként azok, akik a családjukat eltartó szerepben vannak, odateszik a fókuszt, hogy mindene meglegyen a körülöttük élőknek. Ha ebbe néha bele is rokkannak, akkor sem panaszkodnak.

Ettől azonban még nem boldogok, sőt.

Így a hölgyek a döntés korszakában – legyen családom Vele, vagy sem; a problémák korszakában – kezelhető e a párkapcsolati problémám, elváljak e vagy sem; és az esetleges újrakezdés korszakában – már második házasság , vagy tartós párkapcsolatban felteszik a kérdéseiket, és arra választ is várnak.

Manapság ritkábban találkoztam azokkal, akik nem mernek kérdezni, vagy dönteni, mert olyan kiszolgáltatottnak érzik magukat.

Vagyis hölgyeim, Önök/Ti vagytok azok, akik megoldhatjátok a problémát. Már ha van, és már ha egyedül, illetve kettesben nem sikerült. Nem megoldás, ha panaszkodunk neki, vagy a háta mögött, a megoldás, hogy direktben kérdezünk, és ha nincs válasz, megoldást keresünk, akár külső szakember segítségével.

Legtöbben úgy jutnak el a mediátorhoz, hogy valaki ajánlotta, mert volt vele tapasztalata. Ez a legmeggyőzőbb, pláne a pozitív tapasztalat!

De higgyék el, veszíteni nem lehet, csak nyerni ezzel.

Miért?

Mert ha nincs megoldásunk, akkor egy önkéntes és szigorúan bizalmas beszélgetés egy mediátorral, aztán hármasban a párunkkal és a mediátorral olyan gondolatokat, viselkedési problémákat és igényeket hozhat a felszínre, amivel sem magunk, sem a párunk nem volt tisztában korábban. Amint ezzel szembesülünk, akkor más színben látjuk majd a világot, szomorúság és düh helyett pozitív és fejlesztő gondolatokkal tudunk hozzáállni saját magunkhoz és a kapcsolatunkhoz.

Arra bátorítok mindenkit, hogy még a kapcsolat/viszony elmérgesedése előtt – ha számunkra fontos és megőrzendő ez a kapcsolat, gondolkodjanak el a mediáció lehetőségén.

Ajánlom ezt a kitűnő módszert mindazoknak, akiknek szüksége van rá!

Dr. klari.JPGVargha Klári

www.medmediator.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://medmediator.blog.hu/api/trackback/id/tr557393858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása